کود مرغی شامل فضولات مرغ و تمام چیزهایی که هنگام تمیز کردن مرغداری از بین میرود (غذاهای باقیمانده، ادرار پرنده، تراشههای کاج، پرهای ریخته شده، علفهای بریده، برگهای خردشده) را میباشد. به همین دلیل، میزان عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم در انواع مختلف کود مرغی متفاوت است. عناصر ماکرو اصلی یعنی نیتروژن، فسفر و پتاسیم که مخصوصا در کشت صیفی جات مصرف بسیار بالایی دارند و به وفور در کود مرغی وجود دارد. کود مرغی برای خیار، گوجه و به طور کلی کود مرغی برای سبزیجات و صیفیجات مورد استفاده قرار میگیرد.
مصرف کود مرغی برای چه مواردی استفاده میشود؟
اگر چه کود گاوی و کود گوسفندی نیز، برای تامین عناصر بسیار مفید هستند، اما کود مرغی حداقل از نظر عناصر ماکرو بسیار غنیتر است. برای پی بردن به این موضوع کافی است که میزان عناصر ماکرو موجود در کود مرغی را با کود گاوی مقایسه کنیم:
نوع کود | ازت | فسفات | پتاس |
---|---|---|---|
کود مرغی | 68 | 49/5 | 35/4 |
کود گاو | 212 | 8/9 | 26/5 |
بنابراین در کود مرغی نیتروژن حدود 3 برابر، فسفر حدود 5 برابر و پتاسیم آن حدود 1.5 برابر کود گاوی است.
نکته: درست است که کود مرغی از نظر عناصر غذایی ماکرو غنیتر است، اما دلیل بر بهتر بودن کود مرغی نیست. انتخاب نوع کود به شرایط کلی مزرعه بستگی دارد. اما در کل بهتر است، شما این کودها را به صورت ترکیبی استفاده کنید. به هر حال کود مرغی به لحاظ مواد غذایی مورد نیاز برای گیاهان بسیار غنی است.
پیشنهاد نویسنده: نحوه مصرف کود حیوانی گوسفندی
کود مرغی برای چه محصولاتی مورد استفاده قرار میگیرد؟
کود مرغی موارد مصرفی زیادی دارد. از جمله موارد مصرفی میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- کود مرغی برای خیار
- شیره کود مرغی برای خیار
- کود مرغی مایع برای خیار
- کود مرغی برای گوجه فرنگی
- کود مرغ برای خربزه
- کود مرغی برای سبزیجات
- کود مرغی برای کدو
- کود مرغی برای فلفل
- کود مرغی برای زمین شور
به یاد داشته باشید مصرف کودها به خصوص کود مرغی را زیر نظر کارشناس انجام دهید. زیرا میزان مصرف و نحوه مصرف کود مرغی از اهمیت زیادی برخوردار است.
مزایای استفاده از کود مرغی چیست؟
کود مرغی جزو محبوب ترین و پرفروشترین کودها محسوب میشود. دلایل استفاده از کودهای مرغی زیاد است. در ادامه به 11 دلیل استفاده از کود مرغ اشاره میکنیم.
- باعث زودرستر شدن محصول میشود.
- باعث کاهش جمعیت و خسارت نماتد میشود.
- کاهش ریسک کشاورزی به دلیل کاهش هزینهها را در پی دارد.
- پایدار تر بودن اثرات این کود نسبت به کودهای شیمیایی بیشتر است.
- بخش زیادی از نیاز گیاه به عناصر ماکرو به شکل سالم و تدریجی را تامین میکند.
- احتمال آلودگی خاک به عناصر سنگین در کودهای ارگانیک بسیار کمتر و قابل چشم پوشی است.
- موجب اضافه کردن مواد آلی به خاک شده و ساختار خاک، درصد حفظ رطوبت،قابلیت زهکشی و هوادهی را بهتر میکند.
- موجب کاهش خطر آلودگی به عوامل بیمارگر به دلیل کاهش مصرف کودهای ازته (در صورتی که خود کود پوسیده باشد) میشود.
- کاهش علفهای هرز به دلیل تدریجی در اختیار قراردادن عناصر غذایی و متمرکز بودن آن به کرتهای کشت محصول را شامل میشود.
- افزایش عملکرد تا 33 درصد، نسبت به حالت استفاده از کودهای شیمیایی و تا سه برابر نسبت به حالت استفاده نکردن از کود را دارا میباشد.
- موجب کاهش هزینههای مزرعه به دلیل کاهش نیاز به کودهای شیمیایی میشود. همچنین کاهش هزینههای نیروی کود دهی و صرفه جویی در زمان را شامل میشود.
بهترین نوع کود مرغ کدام است؟
پوسیده بودن کود مرغی، ضامن این است که حاوی عوامل بیمارگر قارچی، باکتریایی و … نیست. حتی میتواند مقاومت گیاه را در برابر تمام این عوامل افزایش دهد. از طرف دیگر در صورت پوسیده بودن، عناصر غذایی از همان لحظه که کود در خاک قرار میگیرد، در دسترس گیاه خواهد بود. برای تعیین مقدار کود مرغی مورد نیاز، باید به فاکتورهایی نظیر ماده آلی خاک، نوع گیاه مورد کشت، بافت خاک و میزان باران توجه داشت. لازم به ذکر است که همه اینها از آزمون خاک به دست میآید.
پیشنهاد نویسنده: چرا از کود مرغی استفاده کنیم؟
مثلاً برای خاکهایی که از لحاظ ماده آلی فقیر باشند، باید میزان کود پلت مرغی بیشتر مصرف نمود. از طرفی خاکهایی که دارای بافت سبک هستند، نسبت به خاکهای سنگین مصرف کود مرغی بیشتر خواهد بود. در خاکهای رسی باید کود مرغی کمتر و پوسیده استفاده شود. در غیر این صورت احتمال سوختگی بیشتر است. در مناطقی که دارای بارندگی زیادی باشند، مصرف کود مرغی بیشتر خواهد شد. همچنین نیاز انواع گیاهان به کود مرغی متفاوت خواهد بود. مثلا نیاز گندم به کودهای مرغی بسیار کمتر از گوجه بوده و باید حداقل سه برابر بیشتر استفاده شود.
بهترین روش در تعیین مقدار مصرف کود مرغی در هر هکتار انجام آزمون تجزیه کود مرغی میباشد. در این آزمون مقدار عناصر غذایی موجود در کود مرغی و خواص شیمیایی آن، مخصوصا PH مشخص میشود. در کل، مقدار مصرف کود مرغی با توجه به آزمون تجزیه کود مرغی و آزمون خاک زراعی تعیین میشود.
عمق مصرف کود مرغی در خاک بستگی به نوع خاک و شرایط اقلیمی دارد. در زمان زیر سازی خاک، برای خاک شنی در عمق معین و کمتری قرار داده میشود. ولی برای خاکهای رسی، کود مرغی نباید فقط در عمق شیار ریخته شود. بلکه باید از خاک عمق 10 تا 30 سانتی متر با خاک پشته، مخلوط شود. همچنین در خاکهای شنی که به صورت سطحی و یا بارانی آبیاری میشوند، کود مرغی میتواند حتی در سطح خاک قرارگیرد.
نگهداری توده کود مرغی در فضای باز و در معرض باد و باران، موجب هدر رفتن ازت آن به شکل گاز آمونیاک میشود. بوی تند کود مرغی حاصل تصعید گاز آمونیاک میباشد. در نتیجه با تصعید گاز آمونیاک، ارزش غذایی کود مرغی از نظر ازت کاهش مییابد. برای کاهش خروج گاز امونیاک و بوی تند کود مرغی و کاستن تلفات روان آب فسفر و عناصر غذایی کم مصرف، کود مرغی را با مصرف سولفات آلومینیوم اصلاح میکنند.
برای حفظ ازت کود مرغی و کاهش بوی گاز آمونیاک و تلفات ازت، مصرف کود سوپر فسفات تریپل به مقدار 50 کیلوگرم به ازای هر تن کود مرغی استفاده میشود. فسفات با آمونیوم کود مرغی ترکیب شده و از هدر روی ازت مرغی جلوگیری میکند.
زمان و نحوه مصرف کود مرغی به چه صورت است؟
زمان و نحوه مصرف کود مرغی نیز مهم است. در فصول مختلف سال کود مرغی را در مزارع مصرف میکنند. در کشتهای بهاره، با مصرف آن در فصل پائیز بیشترین زمان برای تجزیه کود مرغی و آزاد سازی عناصر غذایی موجود در آن فراهم میگردد. کاربرد کود مرغی در فصل پائیز به منظور جلوگیری از هدر رفتن ازت در خاکهای بافت سبک توصیه نمیشود.
کاربرد آن در فصل بهار، برای هدر روی ازت در مزرعه فرصت کمی وجود دارد. به هر حال مصرف آن در فصل بهار، انجام عملیات زراعی و کاشت را به تاخیر میاندازد. همچنین میتواند موجب افزایش فشردگی خاک شود. در بیشتر مواقع کود مرغی را در فصول تابستان و زمستان مصرف میکنند. بسیار توصیه میشود، هنگام مصرف کود مرغی قبل از کاشت، آن را با شخم زدن در خاک، برای اجتناب از قرارگرفتن بذرها در محل کود مرغی، مخلوط میکنند.
پیشنهاد نویسنده: خرید بذر
در کشت پسکار و پیشکار مناطق جنوبی که زیر سازی و آماده سازی حدود 45 روز قبل از کشت ممکن است صورت بگیرد، کود مرغی و کود گاوی با هم مخلوط میشوند، بر اساس آزمون خاک، افزودنیهای لازم هم به این مخلوط اضافه میشوند. سپس این مخلوط با خاک پشته و خاک مزرعه مخلوط میشوند، یا در عمق شیار قرار میگیرند.
به طور کلی، در ارتباط با محصولاتی که میوه آنها با خاک تماس ندارد، مثل گوجهفرنگی، باید حداقل ۹۰ روز قبل از برداشت از کود دامی استفاده شود. برای محصولاتی که با خاک تماس دارند، مثل خربزه و توت فرنگی، باید حداقل ۱۲۰ روز قبل از برداشت، کود دامی استفاده شود. درنهایت پس از اینکه پشته یا شیار ایجاد شد، روی ردیف، نایلون کشیده میشود و آبیاری انجام میگیرد تا کود مرغی، گرما و رطوبت و قارچ کشهای اضافه شده عوامل بیمارگر را از بین ببرند.
به هر حال کود مرغی هم قبل از کشت و هم بعد از کشت میتواند مصرف شود. بنابراین مصرف کود مرغ به صورت سرک (مصرف در زمان داشت)، نیز میتواند انجام شود در این حالت اگر نحوه آبیاری شما غرقابی باشد، کافی است کود مرغی را داخل یک گونی ریخته و در مسیر آب کرت قرار دهید. یا کود مرغی مایع را به صورت تزریق یا همراه آب آبیاری پای بوته برسانید. همچنین میتوانید در فصل بهار که بارندگی وجود دارد یا در صورتی که آبیاری شما بارانی است، پای هر بوته حدود یک مشت کود مرغی بریزید.
کدام کود مرغی بهتر است؟
کود مرغی شامل انواع خام و پلیت و مایع است. کودهای مرغی خام اگر پوسیده نباشند، حتما حاوی بذر انواع علفهای هرز، قارچ و باکتریها مانند E. coli یا سالمونلا هستند. حتی میتوانند فاقد مزایای تغذیه ای گفته شده، باشند. زیرا باید حدود 4 ماه تا یکسال (بسته به شرایط) به حالت دپو بمانند، تا عناصر موجود در آنها توسط فرایندهای بیولوژیکی و شیمیایی، به فرم قابل دسترس تبدیل شوند. همچنین بذر علفهای هرز و عوامل بیماری زای آنها نیز از بین بروند. همچنین گیاهسوزی بسیار بیشتری دارند، چون آمونیاک بیشتری دارند. بنابراین اگر کود مرغی خام استفاده میکنید، بهتر است پوسیده باشد.
پیشنهاد نویسنده: کود مرغی برای زمین شور
کود مرغی پلیت چیست؟
در ارتباط با کودهای مرغی پلیت شده باید گفت، طی یک فرایند گرمایشی، بذرهای موجود کود، عوامل قارچی و باکتریایی آنها از بین رفته است. پس این کودها مشکلات کود تازه را ندارند. بنابراین اگر کود مرغی مورد استفاده شما، پوسیده نیست، بهتر است، از نوع پلیت شده استفاده کنید. کود مرغی مایع که حاوی عصاره و عناصر موجود در کود مرغی است، معمولا دارای pH بهتری است. همچنان که میتواند عناصر فسفر، روی، منگنز و آهن را بهتر تامین میکند.
در دو حالت مصرف آن توصیه میشود:
- اول اینکه در زمان رشد رویشی و حتی زایشی میتوان به جای کود کامل همراه با آب آبیاری و به صورت تزریق استفاده کرد.
- دوم اینکه میتوان قبل از کشت روی کود گاوی دپو شده ریخت و مخلوط ایجاد شده را برای زیر سازی استفاده کرد.
سوالات متداول در مورد کود مرغی:
در ادامه به برخی از متداول ترین سوالاتی که کشاورزان از کارشناسان آقا مهندس میپرسند را پاسخ میدهیم. با ما هرماه باشید.
مقدار مصرف کود مرغی در هکتار برای گندم چقدر است؟
میزان مصرف کود مرغی در کشت گندم و سایر کشتهای دیگر به شرایط زیر بستگی دارد:
فصل کشت(پاییزه و یا بهاره بودن):
- در کشتهای پاییزه میتوان مقدار بیشتری کود مرغی بعنوان زیر کشت استفاده کرد زیرا دمای هوا خنک است و احتمال اذیت شدن ریشه و مسمومیت کمتر است. معمولا دز کشتهای پاییزه بسته به سایر شرایط میتوان تا 60 تن در هکتار کود مرغی مصرف کرد.
دیم یا آبی بودن کشت:
- در کشتهای دیم، باید میزان مصرف کود مرغی کمتر باشد زیرا خود کود مرغی موجب تنش آبی (تنش اسمزی) میشود. در کشت گندم دیم میزان مصرف کود مرغی میتواند از 10 تا 30 تن در هکتار، بسته به میزان بارندگی و اقلیم متفاوت باشد.
میزان کود شیمیایی سرک مورد استفاده:
- در صورتی امکان مصرف کودهای شیمیایی در طول دوره کشت وجود داشته باشد، میتوان میزان مصرف کود مرغی را کاهش داد و برعکس.
در کل اگر کشت گندم آبی دارید و دمای زمان خوشه دهی بالا نیست میتوانید تا 60 تن در هکتار کود مرغی مصرف کنید. البته میتوانید بخشی از این کود را بصورت پیش کشت و بخشی را هم بصورت شیره کش به مزرعه گندم داد.
نحوه مصرف کود مرغی برای خیار به چه صورت است؟
در کشت خیار و اکثر محصولات صیفی میتوان به چهار روش از کود مرغی استفاده کرد:
- دادن خود کود مرغی بصورت پیش کشت: در این روش کود مرغی داخل خطوط کشت ریخته میشود و سپس روی آن خاک ریخته میشود و در نهایت بذر یا نشا داخل خاک قرار گرفته روی خط، کشت میشود.
- دادن کود مرغی پس از کشت: در این روش پس از کاشت نشا یا پس از سبز شدن کامل بذرها میتوانید پای هر بوته بوته حدود یک نصف بیل کود مرغی بریزید.
- دادن شیره مرغی: در این روش میتوانید بجای ریختن کود مرغی در شیار یا پای بوته، آن را شیره کش کرده و از طریق آبیاری به پای بوتهها تزریق کنید.
- روش تلفیقی: در این روش شما میتوانید از هر سه روش بالا یا دو تا از این روشها استفاده کنید.
نحوه مصرف کود مرغی برای گوجه چگونه است؟
همان طور که در جواب سوال بالا، گفته شد شما میتوانید کود مرغی را بصورت پیش کشت یا سرک یا شیره کش و یا با تلفیق هر سه حالت به بوتهها کود مرغی بدید. رایج ترین حالت دادن کود مرغی در کشت گوجه فرنگی این است که بصورت پیش کشت، داخل خطوط کشت حدود 5 تا 15 تن کود مرغی ریخته شود.
عناصر موجود در کود مرغی شامل چه مواردی میشود؟
کود مرغی تقریبا همه عناصر ماکرو (نیتروژن، پتاسیم، فسفر، کلسیم، منیزیم، گوگرد) و میکرو (آهن، منگنز، روی، بور، مس، مولیبدن) مورد نیاز برای رشد گیاه را دارد. علاوه بر این میتوان تامین کننده اسیدهای آمینه و موادآلی برای خاک هم باشد.
مقدار کود مرغی در هکتار چقدر باید باشد؟
بسته به نوع محصول، شرایط مزرعه و میزان رسیدگی، اقلیم و آب و هوا و نحوه مصرف متفاوت است. به طور کلی در کشت محصولات صیفی و سبزی میتوان داخل خطوط کشت تا 25 تن هم استفاده کرد. اما در کشتهایی که فاصله کشت کمتر است و کود باید در تمام زمین پخش شود، میزان مصرف تا دوبرابر افزایش مییابد.
مقدار مصرف کود مرغی برای هر درخت چقدر است؟
بسته به نوع درخت، نحوه مصرف، دمای اطراف ریشه، میزان آبیاری و… متفاوت است. در حالت ایده آل که دمای هوا بین 18 تا 35 درجه باشد، هر هفته حداقل یکبار آبیاری داشته باشید، درخت شما سیستم ریشه ای گسترده و عظیمی داشته باشد؛ شما میتوانید تا 3 فرقون برای هر درخت استفاده کنید. بهتر است کود مرغی را بصورت چالکود برای درختان استفاده کنید. یکی از مهمترین مزیتهای این کار این است که ریشه برای جذب مواد مغذی به سطح خاک که تنشهای دمایی و محیطی زیاد است، نمیآید.
یک پاسخ
سلام خسته نباشید کدام کود مرغی و چه مقدار و چه زمانی برای کشت برنج خوب هستش لطفا راهنمایی بفرمایید