مشاوره تخصصی کشاورزی آقا مهندس | خرید اینترنتی بذر

کمبود روی در سیب زمینی و نقش آن در پیشگیری از بیماری

فهرست مطالب

کمبود روی یکی از کمبود هایی که به ندرت در سیب زمینی و محصولات صیفی به وجود می آید اما در صورتی که بروز پیدا کند، موجب ایجاد دردسر می شود زیرا معمولا با بیماری های خطرناکی مانند ویروس پیچیدگی برگ هم اشتباه گرفته می شود. بنابراین تشخیص چنین کمبود ها و عارضه هایی، به مشاوره کارشناسان معتبر نیاز مند است. شما می توانید جهت تشخیص درست تر این کمبود ها با بخش مشاوره ما در ارتباط باشید.

 نقش روی در سیب زمینی

روی برای ایفای نقش آنزیم های دخیل در فتوسنتز، آنزیم های دخیل در ساخت هورمون ها، مقاومت به بیماری ها و ساخت پروتئین ها ضروری است. بنابراین روی در ساخت کربوهیدرات ها و پروتئین ها نقش مهمی ایفا می کند. تامین روی در سیب زمینی موجب ایجاد شاخ و برگ سالم و همچنین افزایش عملکرد و کیفیت غده ها می شود.

 نقش روی در پیشگیری از بیماری های سیب زمینی:

کمبود روی شرایط لازم برای بیماری های پژمردگی ورتیسیلیومی و لکه موجی را فراهم می کند. علاوه بر این از آنجا که کمبود روی توام با نقاط کوچک نکروزه شده روی برگ می باشد شرایط لازم برای گسترش بیماری آلترناریا فراهم می کند. این نقاط شرایط تکثیر آلترناریا و سایر قارچ هایی که لکه برگی را ایجاد می کند، تسهیل می کند .

نشانه های کمبود روی در سیب زمینی:

نشانه های کمبود روی در مزارع سیب زمینی، بسته به شرایط خاک و خطا در آبیاری عمدتا بصورت لکه ای در مزرعه مشاهده می شود. علاوه بر این میانگره ها کوتاه شده و گیاه کوتوله باقی می ماند. برگچه ها کوچک شده، برگ های جوان زرد شده و حاشیه برگ ها به سمت بالا خم می شوند. از این رو علائم کمبود روی عموما با علائم ناشی از ویروس پیچیدگی برگ سیب زمینی اشتباه گرفته می شود.

بیشتر بخوانیم:

کمبود روی در گوجه فرنگی
ریشه سرخی پیاز، پیشگیری و مبارزه با آن

ممکن است علائم سوختگی در نوک برگچه های برگ های بالایی مشاهده شود. در مراحل بعدی رشد نقاط خاکستری قهوه ای تا نقاط برنزه رنگ دربرگ های پیرتر مشاهده می شود که بعدا تیره تر شده و شبیه به آلترناریا می شود موجب شده برگ ها به سادگی ریزش کنند که ظاهری شبیه به یک درخت خرما به گیاه می دهد دربعضی ارقام برگ های بالایی الگو و ظاهر برگ های جوان سرخس را به خود می گیرند.

 چه عواملی موجب ایجاد کمبود روی در مزارع سیب زمینی می شوند؟

  • خاک هایی که میزان روی در آنها کمتر از یک پی پی ام باشد.
  • خاکهای دارای مقدار بسیار زیاد ماده آلی (این مورد در ایران بسیار کم است و فقط در گلخانه تولید نشاء دیده می شود).
  • خاکهای با pH بالا تر از 8
  • خاکهای غنی از فسفر
  • خاکهایی که فسفر زیادی به آنها تزریق می شود.
  • شرایط مرطوب سرد (کشت های زمستانه بعضی مناطق جنوبی و یا اوایل بهار در کشت های بهاره)

 پیشگیری و درمان کمبود روی در سیب زمینی:

برای جلوگیری از کمبود روی می توان از کودهای خاک مصرف و یا محلولپاشی استفاده کرد. در خاک هایی که کمتر از ppm 1 روی دارند می توان سولفات روی را جهت تامین روی، قبل از کاشت مصرف کرد. 10 کیلوگرم در هکتار روی برای خاک های رسی و لومی و حدود 3 تا 5 کیلوگرم در هکتار در خاک های شنی کافی است.

از آنجا که روی مخصوصا درخاک های آهکی غیرقابل تحرک است کود روی می بایست به خوبی در سطح مناسبی از خاک جاگذاری شود. برای جبران سریع کمبود روی می توان به میزان 2-5/0 کیلوگرم از کلات ها یا بصورت محلول 1% از کلرید روی یا سولفات روی محلولپاشی شود.

اشتراک‌گذاری:

5/5 - (1 امتیاز)
tomato-cat3

بذر گوجه فرنگی

Cucumber-cat2

بذر خیار

Watermelon-Cat3

بذر هندوانه

Melon-Cat3

بذر ملون

Eggplant-Cat2

بذر بادمجان

Pepper-cat3

بذر فلفل

Squash-Cat-3

بذر کدو

آخرین دیدگاه‌ها

مطالب آموزشی مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *