یکی از مهم ترین مواد مغذی برای سیب زمینی همین کود آهن می باشد. کود اهن برای سیب زمینی از اهمیت زیادی برخوردار است. کمبود آهن در سیب زمینی یکی از اصلی ترین مشکلات سیب زمینی می باشد. در این مقاله از آقا مهندس می خواهیم نقش آهن در گیاه سیب زمینی را مورد بررسی قرار دهیم. همچنین علائم کمبود آهن در گیاهان را مورد بررسی قرار دهیم و راهکارهای کنترل و درمان کمبود آهن در سیب زمینی را مورد بررسی قرار دهیم.
آهن برای تشکیل کلروفیل و فعال شدن آنزیمها در گیاهان ضروری است. فرآیند کاهش اکسید در فتوسنتز و تنفس که از اعمال کاملا حیاتی گیاهان هستند، نیاز مبرم به وجود آهن دارد.
نقش آهن در سیب زمینی چیست؟
نقش آهن در گیاه و در سیب زمینی به صورت کلی شامل فتوسنتز و متابولیسم گیاه ضروری است. بنابراین برای رشد اولیه برگ، رشد قوی و بهرهوری محصول و افزایش تعداد و حجم غده مهم است.
علائم کمبود آهن در سیب زمینی چیست؟
در ادامه برخی از علائم کمبود آهن در سیب زمینی را به شما می گوییم. از جمله این علائم می توان به رنگ پریدگی برگها، همراه با رنگ زرد که اغلب در برگهای جوان گیاه (به دلیل غیرمتحرک بودن عنصر آهن) مشاهده میشود. درحالی که رگبرگها که شامل رگبرگهای فرعی نیز میشود، رنگ سبز تیرهتر داشته و به صورت تیرهتر در زمینه با سبز کمرنگ یا زرد متمایز میشوند.
پیشنهاد نویسنده: خرید بذر
در اغلب موارد، برگهای جوان فاقد کلروفیل بوده و از این رو به رنگ سفید در میآیند. در مواردی که کمبود آهن توام با کمبود روی باشد، که معمولا در اغلب موارد نیز، چنین است، علائم کمبود آهن تحت الشعاع علائم کمبود عنصر روی قرار میگیرد. در این حالت فقط درصورت برطرف شدن علائم کمبود روی، علائم کمبود آهن قابل مشاهده خواهد بود.
نکته مهم این است که اگر کمبود آهن ناشی از pH بالا باشد، نشانههای آن همراه با نشانه کمبود عناصر دیگر بروز پیدا میکند، در این حالت تشخیص این مورد بسیار مشکل است. یک نمونه از این مشکل در تصویر زیر دیده میشود. در واقع در تصویر زیر میبینیم، علائم کمبود آهن و منگنز با هم، در برگ دیده میشود که تشخیص این امر به اطلاعات کامل از وضعیت زمین و آب و تاریخچه تغذیهای نیاز دارد.
دلایل به وجود آمدن کمبود آهن در سیب زمینی چیست؟
در صورتی که شما بتوانید دلایل به وجود آمدن کمبود آهن را شناسایی نمایید می توانید از به وجود آمدن کمبود آهن پیشگیری نمایید.
- خاک رسی باشد (تثبیت آهن انجام میشود).
- خاک آهکی و یا دارای pH بالا باشد، در این صورت آهن خاک، به شکل غیر قابل جذب در میآید.
- کمبود آهن در خاکهای آهکی که PH بیشتر از 7/8 دارند و یا خاکهایی که تحت الارض آنها در اثر عملیات تسطیح برای آبیاری، ظاهر شده متحمل است.
پیشگیری و درمان کمبود آهن در سیب زمینی
کمبود آهن در خاکهای غیر اسیدی به وفور دیده میشود. حتی زمانی که آزمون خاک نشان دهد، این عنصر به اندازه کافی در خاک موجود است. بنابراین گاهی کود دادن اصلا لازم نیست و کافی است pH خاک را حتی به صورت موقتی کاهش دهید. میتوانید این کار را با دادن کودهای سولفاته مانند خود سولفات آهن، اسید سولفوریک برای سیب زمینی، اسید نیتریک و … انجام دهید.
اما در کل، کمبود آهن درگیاه را میتوان با کاربرد سولفات آهن از طریق سیستم آبیاری یا محلولپاشی جبران کرد. این ترکیب همچنین میتواند به صورت ریشهای مورد استفاده قرارگیرد. از آنجا که سولفات آهن درخاکهای قلیایی به سادگی تثبیت شده و به اکسید آهن یا هیدروکسید آهن تبدیل میشود، لذا کاربرد آن دراین خاکها فاقد کارایی لازم بوده و توصیه نمیگردد. دراین گونه خاکها، استفاده از کلاتهای آهن، به صورت محلولپاشی یا خاکمصرف توصیه میشود.
به طور کلی مصرف خاکی کودهای با بنیان آلی EDDHA به میزان 4 تا 5 کیلوگرم در هکتار، مشکل کمبود آهن در سیبزمینی را مرتفع میسازد. محلولپاشی آهن EDDHA به هیچ وجه توصیه نمیشود، چرا که یک مولکول درشت میباشد و به هیچ وجه از روزنهها عبور نمیکند و محلولپاشی آن تاثیری بر رشد گیاه ندارد.
محلولپاشی باید در چند نوبت صورت گیرد و مقداری نیتروژن و مایع چسبنده یا همان مویان، برای افزایش تاثیر آن اضافه شود. حد بحرانی غلظت آهن در خاک، 5 میلیگرم بر کیلوگرمو حد کفایت آن 8 میلیگرم بر کیلوگرم میباشد. محلولپاشی کود اهن برای سیب زمینی در چند نوبت با 3 کیلوگرم سولفات آهن به همراه 2 کیلوگرم اوره و 200 گرم مایع چسبنده مویان در 1000 لیتر آب برای یک هکتار زمین و شروع آن قبل از مرحله گلدهی به فاصله 20 روز انجام گیرد.
آخرین دیدگاهها