مشاوره تخصصی کشاورزی آقا مهندس | خرید اینترنتی بذر

کمبود منیزیم در گوجه فرنگی

برای محصولات کشت شده در بسترهای بدون خاک، کاربرد محلول غذایی با غلظت 30 میلی‌گرم در لیتر منیزیم، کمبود را در گوجه‌ فرنگی گلخانه‌ای کنترل می‌کند. لازم به ذکر است که برخی اوقات، بعضی از کشاورزان عناصر منگنز و منیزیم را به دلیل علامت‌های اختصاری که هر دو با M شروع می‌شود، اشتباه می‌گیرند. در صورتی که چنین نیست. و علائم کمبود منگنز در گوجه‌ فرنگی با منیزم متفاوت است.

کمبود منیزیم در گوجه فرنگی

فهرست مطالب

کمبود منیزیم در گوجه فرنگی یکی از مشکلاتی است که گوجه کاران زیادی را به چالش کشیده است. کمبود منیزیم در گوجه فرنگی علائمی دارد در این مقاله از آقا مهندس می خواهیم نقش سولفات منیزیم در گوجه فرنگی را بررسی نموده و علائم کمبود منیزیم، نشانه های کمبود کلسیم و منیزیم و همچنین علائم کمبود منیزیم در گیاهان را مورد بررسی قرار دهیم. تا بتوانیم بهترین کود سولفات منیزیم برای گوجه فرنگی را به شما معرفی کنیم. در صورتی که با مشکل کمبود منیزیم در گوجه فرنگی یا کود سولفات منیزیم مواجه هستید این مقاله را از دست ندهید.

کمبود منیزیم در گوجه فرنگی چگونه است؟

گوجه‌ فرنگی گیاهی نسبتا پرتوقع است. برای اینکه میوه‌هایی با کیفیت مناسب داشته باشیم، لازم است نیازهای تغذیه‌ای گیاه برطرف شوند. گوجه‌ فرنگی مثل هر گیاه دیگری به عناصر ماکرو و میکرو نیازمند است. یکی از این عناصر که در رده عناصر میکرو قرار می‌گیرد، منیزیم است. گوجه گیاهی منیزیم دوست است، مثل خیار که آن نیز منیزیم دوست می‌باشد. در صورتی که با کمبود منیزیم روبرو شدید بهترین راه استفاده از کود سولفات منیزیم برای گوجه فرنگی است.

کمبود منیزیم در گیاه چیست؟

به طور کلی نقش منیزیم در کلیه گیاهان عبارتند از:

  • منیزیم در ساخت روغن در گیاه دخالت دارد.
  • منیزیم انتقال‌دهنده فسفر به دانه گیاهان است.
  • منیزیم باعث تنظیم جذب فسفر در گیاه می‌گردد.
  • همچنین در تولید هیدروکربن‌ها و مواد قندی موثر هست.
  • تنها جز معدنی مولکول کلروفیل بوده که در ساخت آم نقش اساسی دارد. به طوری که هسته مرکزی کلروفیل، منیزیم است. بنابراین بارزترین مشخصه کمبود منیزیم در گیاه، از بین رفتن عدم وجود کلروفیل و زرد شدن پهن برگ می شود.

علائم کمبود منیزیم در گوجه‌ فرنگی

اولین علائم کمبود منگنز در گوجه فرنگی ایجاد حالت زردی بین رگبرگ هاست، در حالی که در ابتدا رگبرگ‌ها هنوز سبز هستند. علائم کمبود منیزیم در ابتدا مشابه کمبود آهن است، با این تفاوت که به واسطه متحرک بودن منیزیم و انتقال ساده آن از برگ‌های مسن به برگ‌های جوان، در برگ‌های مسن مشاهده می‌شود. ولی با ادامه فقدان منیزیم در گیاه، نشانه های کمبود کلسیم و منیزیم در گیاه به هم شبیه می‌گردد. شکل پیشرفته‌ی کمبود منیزیم، ممکن است از نظر ظاهری، مشابه کمبود پتاسیم به نظر برسد.

کمبود عنصر کم مصرف منیزیم در گیاهان
علائم کمبود منیزم در گیاهان، ابتدا در برگ‌های مسن و پایین بوته مشاهده می‌شود.

از نشانه‌های ظاهری شروع کمبود منیزیم در گوجه فرنگی، به وجود آمدن لکه های زرد در فضای بین رگبرگی است. بافت میان رگ‌برگی پهنک برگ (ناحیه‌ی صاف برگ)، در مقایسه با سایر بافت‌های برگ تمایل بیشتری برای گسترش و پهن شدن (رشد کردن) دارند. در گیاهانی که مبتلا به کمبود منیزیم هستند با رشد کردن ناحیه ی پهنک، یک سطح چروکیده به وجود می‌آید، که به مرور زمان، قسمت بالایی این چین و چروک‌ها، ابتدا دچار لکه‌های زرد می‌شوند. این لکه‌ها به تدریج تبدیل به لکه های قهوه ای آب سوخته می‌شوند.

کمبود منیزیم در گوجه فرنگی
علائم کمبود منیزیم در برگ‌های گوجه‌ فرنگی

نقش سولفات منیزیم در گوجه فرنگی چیست؟

شاید مهمترین نقش منقش سولفات منیزیم در گوجه فرنگی، حضور در ساختار کلروفیل است. به طوری که بیان می‌شود، بین 15 تا 30 درصد کل منیزیم موجود در گیاه، در ساختار کلروفیل‌ها قرار گرفته است. به این ترتیب منیزیم در ساخت قند‌ها و محصولات فتوسنتز بسیار موثر است.

اگر چه گوجه‌ فرنگی یک گیاه حساس به کمبود منیزیم به شمار می‌رود. اما در کشور ما به ندرت کمبود منیزیم به وجود می‌آید. زیرا معمولا خاک و آب به اندازه کافی و مقادیر قابل توجهی از این عنصر را دارند. اما گاهی ممکن است در اثر کشت متراکم و با عملکرد بالای 80 تن در هکتار و استفاده از آب شیرین‌کن‌ها یا استفاده زیاد از کودهای کاتیونی، گیاه دچار کمبود این عنصر شود.

درمان کمبود منیزیم در گوجه فرنگی

این عنصر در خاک سریع شسته شده و از دسترس گیاه خارج می‌شود، بنابراین برای رفع کمبود آن از کودهای رایج کربنات یا  کود سولفات منیزیم استفاده می‌کنند. بنابراین یکی از اساسی‌ترین نقش سولفات منیزیم در گوجه‌ فرنگی، برطرف کردن کمبود آن است. کمبود منیزیم را می توان از طریق محلول‌پاشی یا تزریق سولفات منیزیم برطرف کرد. اما باید توجه داشت که مصرف بیش از حد این عنصر مخصوصا در زمان باردهی، می تواند از جذب پتاسیم جلوگیری کرده و مشکلات بیشتری را به وجود آورد.

پیشنهاد نویسنده: خرید بذر گوجه فرنگی

بنابراین توصیه می‌شود در حد امکان ابتدا از طریق محلول‌ پاشی، کمبود منیزیم برطرف شود. سپس طی یک برنامه ای که منجر به ایجاد تعادل عناصر می‌گردد، به تزریق ریشه ای آن پرداخت. به صورت یک اصل کلی می توان چنین توصیه کرد که از تزریق هم‌زمان منیزیم با پتاسیم خودداری شود. به طور مثال در کشت‌های گلخانه‌ای، مصرف کود منیزیم برای گوجه شایع است. کود سولفات منیزیم برای گوجه فرنگی گلخانه‌ای در بسترهای خاکی، به صورت مصرف 30 تا 40 کیلوگرم در هکتار سولفات منیزیم با غلظت 2 کیلوگرم در 1000 لیتر، هر دو هفته یک بار،کمبود منیزیم را کنترل می‌کند.

اشتراک‌گذاری:

از رای شما سپاسگزارم
tomato-cat3

بذر گوجه فرنگی

Cucumber-cat2

بذر خیار

Watermelon-Cat3

بذر هندوانه

Melon-Cat3

بذر ملون

Eggplant-Cat2

بذر بادمجان

Pepper-cat3

بذر فلفل

Squash-Cat-3

بذر کدو

آخرین دیدگاه‌ها

مطالب آموزشی مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *