مشاوره تخصصی کشاورزی آقا مهندس | خرید اینترنتی بذر

جستجو کردن

آموزش کشت تونلی خربزه

کشت زیر پلاستیک یکی از روش‌های کاشت محصولات کشاورزی می‌باشد. در این مقاله از آقا مهندس می‌خواهیم کاشت طالبی زیر پلاستیک را به شما آموزش دهیم. همچنین شما را با مزایا و معایب کشت خربزه زیر پلاستیک بیشتر آشنا کنیم. پس در صورتی که شما هم می‌خواهید کاشت خربزه زیر پلاستیک را انجام دهید و با چالش‌های احتمالی آن آشنایی ندارید این مقاله را به دقت مطالعه نمایید.

راهنمای کشت تونلی خربزه

فهرست مطالب

خوب است بدانید که کشت تونلی در کشت خربزه، یکی از عوامل موفقیت تولید است. زیرا در کشت زیر پلاستیک، نایلون‌ها باعث بهبود دمای خاک در اوایل فصل رشد می‌شوند و به کنترل علف‌های هرز و حفظ آب کمک می‌کنند. به طور کلی کاشت تونلی روشی است که غالبا برای مقابله با تنش‌های خشکی انجام می‌گیرد. همچنین برای محافظت از گیاه و خاک در برابر سرما و باران شدید که معمولا در اوایل بهار و اواخر پاییز وجود دارد، به کار می‌رود.

کشت تونلی در مناطقی که بیابانی و سرد هستند به دلیل حفظ رطوبت، بسیار مطلوب هستند. مالچ پلاستیکی دمای هوا را به میزان 10 درجه در بهار افزایش می‌دهد که باعث جوانه زنی سریع بذر، استقرار بهتر گیاهچه و برداشت زود هنگام محصول می‌شود. برای اینکه پلاستیک بتواند دمای خاک را بالا ببرد، باید بین پلاستیک و خاک تماس خوبی برقرار شود. پلاستیک‌های مورد استفاده معمولاً فیلم‌های سیاه و سفید (ارزان‌ترین) و UV جدیدتر و گران‌تر (انتقال دهنده مادون قرمز) هستند.

پیشنهاد نویسنده: خرید بذر

در مناطق بسیار گرم جنوبی، پلاستیک سفید با توجه به اینکه دمای خاک را کمتر افزایش می‌دهد، به ویژه هنگام کاشت در اواخر بهار یا اوایل تابستان که دمای هوا بالا است، کمک می‌کند. اما در صورت استفاده از نایلون شفاف، ممکن است رشد علف‌های هرز مشکلاتی را ایجاد کند.

نحوه کاشت خربزه زیر پلاستیک چگونه است؟

در روش کشت زیر پلاستیک خربزه، پلاستیک یا همان نایلون مالچ، روی سازه‌های نیم‌دایره‌ای شکل مطابق شکل زیر کشیده می‌شود که ظاهری تونل مانند ایجاد می‌کند.

نحوه کاشت خربزه زیر پلاستیک به چه صورت است؟
نحوه کشت تونلی خربزه

وسایلی که می‌توان برای ساختن این تونل‌ها به کار گرفت، متنوع است برای مثال لوله‌های مفتولی، حلقه‌های فلزی و یا لوله‌های پی وی سی را می‌توان نام برد. که در کشت خربزه زیر پلاستیک الزامی می باشد.

کشت زیر پلاستیک مستقیم:

  1. استفاده از نایلون شفاف معمولا در کشت خارج از فصل مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این روش ابتدا نوار آبیاری قطره ای را نصب می‌کنند. سپس بذر را کشت نموده و نایلون شفاف به روی بذر کشيده می‌شود.
  2. در روش کشت زیر پلاستیک، پلاستیک خاک را گرم نگه داشته و باعث جوانه زنی و رشد بذر می‌شود. در زمانی که هوای بيرون مساعد شد، نایلون اطراف گیاهچه با تیغ برداشته می‌شود و بوته در معرض هوای آزاد قرار می‌گیرد و به رشد خود ادامه می‌دهد.
  3. در مقابل، وظیفه اصلی نایلون‌های مشکی، کنترل علف‌های هرز است و به علت اینکه فضای زیر نایلون قابل مشاهده نیست. کار با این نایلون‌ها مشکل‌تر است.
  4. در حالت دیگر، نایلون به صورت محکم روی ردیف‌های کشت که زیر آن نوار آبیاری قطره‌ای قرار گرفته، کشیده می‌شود و به اصطلاح مهر و موم می‌شود و سپس در زمان کاشت سوراخ‌ها با استفاده از یک دستگاه پانچ، ماله و یا دست، ایجاد و بذرها کشت می‌شوند.

کشت زیر پلاستیک نشا:

  1. در کشت زیر پلاستیک نشا استفاده از پلاستیک در کشت نشا، تضمین می‌کند که باد نمی‌تواند نشا را از زمین بیرون بکشد. به محافظت از نشا در برابر یخ‌زدگی، کاهش آسیب باد در گیاهان جوان و افزایش عملکرد و زودرس کردن محصول کمک می‌کند. این نایلون‌ها معمولا به خوبی در بالای گیاهچه به حالت تونل نصب می‌شوند.
  2. برای جلوگیری از تماس پلاستیک با گیاهان، باید از روکش‌های پلاستیکی با سیم سنگین یا ساپورت‌های دیگر پشتیبانی کرد. زیرا تماس برگ گیاه با نایلون باعث آسیب به برگ و سوختگی آن می‌شود.
  3. تنها نکته مهمی که باید در هنگام این روش کشت مد نظر قرار دهیم، حفظ فاصله پلاستیک با گیاه از طریق تنظیم ارتفاع تونل‌هاست تا از طریق سوختگی برگ‌ها به گیاه آسیب نزند.
  4. در نهایت بعد از رفع خطر سرما و زمانی که دمای زیر پوشش به طور مرتب بیشتر از 30 درجه سانتی‌گراد شود، پوشش برداشته می‌شود.
  5. باید به این نکته توجه کرد که ارتفاع بسیار کم باعث درجه دمایی منفی تا 1- درجه سانتی‌گراد در روز و تا 12- درجه سانتی‌گراد در شب شود.

مشکل استفاده از پوشش پلاستیکی

مشکل عمومی استفاده از نایلون پلاستیکی در کشت خربزه، ایجاد آلودگی زیست محیطی است و لازم است تمهیداتی جهت جمع‌آوری آن‌ها از زمین اندیشیده شود. که در ادامه شما را با برخی از مهم ترین نکات کشت خربزه زیر پلاستیک به روش غرقابی بیشتر آشنا می کنیم.

نکات مهم استفاده از مالچ پلاستیکی

در صورت تاخیر در کشت و استفاده از پوشش پلاستیکی، افزایش دمای هوا می‌تواند مشکلاتی را ایجاد کند. از جمله می‌توانیم به افزایش دمای ناحیه ریشه و مشکلات در جوانه زنی، از بین رفتن گیاهچه‌های جوان در اثر گرمای بیش از حد، زیر پوشش پلاستیکی و افزایش بیماری‌های خاکزاد به ویژه فوزاریوم اشاره کرد.

در این شرایط معمولا اقدام به سوراخ کردن پلاستیک می‌کنند و سپس اندازه گیری مجدد دمای زیر نایلون پیشنهاد می شود. چنانچه در این شرایط باز هم دمای زیر نایلون، خیلی بالاتر از حد معمول باشد، اولین و بهترین راه حل در چنین شرایطی برداشتن تونل پلاستیکی است.

اما معمولا در این حالت، برداشت تونل پلاستیکی به دلیل شرایط دمایی و رطوبتی مناسب منجر به رشد سریع علف‌های هرز می‌شود و ممکن است حدود یک هفته بعد از برداشتن تونل، بوته‌های کشت اصلی، لابه‌لای علف‌های هرز، گم شوند. به این ترتیب کشاورز باید هزینه‌های زیادی برای کنترل علف‌های صرف کند و ممکن است قبول چنین هزینه‌های منطقی نباشد اما راهکار چیست؟

در این شرایط به جای برداشتن کل تونل پلاستیکی، فقط پوشش اطرف بوته‌ها برداشته شود و در طول ردیف کاشت، چندین سوراخ ایجاد کنید. باید به این نکته توجه کرد که تونل‌ها تا قبل از گلدهی بوته کاربرد دارند و بعد از آن باید جهت گرده‌افشانی از طریق زنبورهای عسل و سایر حشرات، پلاستیک‌ها را برداشت.

فواید کشت زیر پلاستیک چیست؟

کشت زیر پلاستیک از نظر برخی کشاورزان مفید و برخی دیگر غیر مفید می باشد. در این قسمت از مقاله می خواهیم شما را با برخی از مزایای کشت زیر پلاستیک بیشتر آشنا کنیم.

  • تونل‌ها از طریق محبوس کردن گاز کربن دی اکسید، باعث افزایش فعالیت‌های فتوسنتزی گیاه و در نتیجه افزایش عملکرد می‌شوند.
  • در کشت‌های تونلی مصرف آب به دلیل کاهش نیاز گیاه محدود است و راحت‌تر کنترل می‌شود. بنابراین در این روش می‌توان در مصرف آب صرفه‌جویی نمود.
  • این روش همچنین باعث جذب بهتر عناصر غذایی توسط بوته‌های خربزه می‌شوند.
  • کشت تونلی باعث افزایش بازدهی تا 12 برابر نسبت به کشت فضای باز می‌شوند.
  • باعث کاهش میزان مصرف سموم (عمدتا علف‌کش‌ها و آفت‌کش‌ها) می‌شوند. البته در این روش باید مراقب بود تا به دلیل وجود تعرق بالا در زیر پلاستیک، گیاه به انواع قارچ‌ها مبتلا نشود.

کاشت طالبی زیر پلاستیک نیز مرسوم است، برای مثال در مناطقی مثل دژگاه و فراشبند شاهد کشت به این روش هستیم. باید به این نکته توجه کرد که نحوه کشت خربزه زیر پلاستیک به روش غرقابی تقریبا غیرممکن بوده و عموما به شیوه آبیاری قطره‌ای انجام می‌شود.

اشتراک‌گذاری:

از رای شما سپاسگزارم
tomato-cat3

بذر گوجه فرنگی

Cucumber-cat2

بذر خیار

Watermelon-Cat3

بذر هندوانه

Melon-Cat3

بذر ملون

Eggplant-Cat2

بذر بادمجان

Pepper-cat3

بذر فلفل

Squash-Cat-3

بذر کدو

مطالب آموزشی مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *