مشاوره تخصصی کشاورزی آقا مهندس | خرید اینترنتی بذر

با مصرف بهینه پتاسیم عملکردتان را تا 80 درصد افزایش دهید

فهرست مطالب

گیاهان برای رشد و تکمیل چرخه زندگی شان، به 16 عنصر ضروری نیاز دارند. سه عنصر از این عناصر (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) از سایر عناصر بیشتر مصرف می شوند و نقش های بیشتری دارند. البته اهمیت وجود همه این عناصر برابر است و فقط در میزان مصرف آنها تفاوت وجود دارد. مصرف همه این عناصر، باید طبق اصول و با برنامه مشاوران و کارشناس تغذیه صورت گیرد. شما می توانید جهت دریافت برنامه تغذیه محصولات خود، با مشاوران ما تماس حاصل فرمایید.

پتاسیم یکی از مهمترین عناصر در تغذیه گیاهان می باشد. البته که میزان نیاز به این عناصر در محصولات کشاورزی و محصولات اصلاح شده بسیار بیشتر است. بطوری که در محصولی مانند گوجه فرنگی، پتاسیم پر مصرف ترین عنصر به شمار می رود. بله حتی بیشتر از نیتروژن مورد نیاز است. اگرچه که این گفته کاملا بستگی به تناژ و میزان تولید محصول دارد زیرا نقش اصلی پتاسیم در رشد، بلوغ و رسیدگی میوه است. بنابراین هر چه محصول بیشتری روی بوته باشد نیاز بوته به پتاسیم بیشتر خواهد بود. بطور کلی گفته می شود برای هر تن گوجه فرنگی حدود 2 کیلوگرم نیتروژن خالص، 4/0 کیلوگرم فسفر و حدود 3 کیلوگرم، پتاسیم خالص لازم است. بنابراین پتاسیم پرمصرف ترین عنصر برای گوجه است و میزان مورد نیاز آن بستگی به تناژ مورد انتظار دارد.

نقش پتاسیم در محصولات (با تمرکز بر محصولا صیفی و سبزی)

پتاسیم نقش های بسیار مختلف و مهمی در گیاهان دارد. به طور کلی بیش از 2400 تحقیق علمی تایید شده بر تاثیر مصرف پتاسیم در محصولات مختلف در جهان صورت گرفته که نشان دهنده اثرات مثبت مصرف این عنصر است.

مصرف پتاسیم عمدتا مقاومت گیاه و عملکرد ان را به شدت افزایش می دهد. برای درک این موضوع لطفا به تصویر زیر توجه بفرمایید.

طبق این تحقیقات مصرف پتاسیم مقاومت به بیمارگرهای قارچی و باکتریایی را تا 70 درصد، مقاومت در مقابل حشرات را تا 63 درصد و مقاومت به ویروس ها را حتی تا 41 درصد کاهش می دهد همه در کنار همه اینها مصرف پتاسیم باعث افزایش عملکرد نیز شده است. این درحالی است که استفاده از سموم برای رسیدن به این مزایا می تواند موجب افزایش هزینه های تولید و کاهش سلامت محصول شود. اما مصرف بهینه پتاسیم موجب بهبود سلامتی میوه و کاهش هزینه ها می شود.

به طور دقیق تر مزایای مصرف پتاسیم به شرح زیر است:

  • افزایش مقاومت به تنش های کم آبی (تنظیم حرکات روزنه ها و تنظیم فشار اسمزی)
  • افزایش مقاومت به سرمازدگی و سایر تنش ها از طریق کمک به تولید ATP و تامین انرژی
  • فعال کردن آنزیم ها و جابجایی آنها و درنتیجه کمک به ساخت پروتئین های مختلف
  • پتاسیم نقش ساختمانی نیز دارد
  • از طریق کمک به تورژسانس سلول موجب افزایش رشد می شود
  • افزایش جذب co2 و در نتیجه افزایش فتوسنتز
  • افزایش کمیت و کیفیت میوه به طور مستقیم از طریق انباشت در میوه و کمک به انتقال کربوهیدرات های تولید شده از برگ به میوه.
  • افزایش جذب و حرکت آب به سمت میوه و در نتیجه افزایش تجمع یون ها در میوه.

پتاسیم را به چه طریقی باید تامین کرد؟

پتاسیم را هم به صورت ریشه ای و هم به صورت برگی می توان به گیاه تغذیه کرد. می دانیم که بخش بسیار زیادی از عناصر می تواند از طریق ریشه تامین شود و پتاسیم عنصری است که گیاهان معمولا مشکلی برای جذب و انتقال آن از طریق ریشه ندارند. بنابراین تا وقتی که ریشه فعال باشد و فعالیت ان توسط دما و رطوبت و یا فشار اسمزی و… محدود نشده باشد می توانید پتاسیم را از طریق تزریق به اطراف ریشه تامین کنید. البته در زمان از کار افتادگی ریشه یا کمبودهایی که سریع بخواهید جبران کنید می توانید محلولپاشی انجام دهید.

برای تامین پتاسیم از چه کودهایی می توان استفاده کرد؟

کودهای دامی و مرغی و لجن فاضلاب: پتاسیم موجود دراین کودها عمدتا بصورت غیر آلی است در پسماندهای حیوانات پتاسیم موجود حدود 2 درصد از ماده خشک است. این کودها علاوه بر پتاسیم دارای درصد های متنوعی از عناصر هستند و می توانند بصورت پیش کشت یا سرک و یا حتی بصورت شیره کش مورد استفاده قرار گیرند.

سولفات پتاسیم: این کود حاوی 42 تا 44 درصد پتاسیم (50 تا 53 درصد k2o) و 17 درصد گوگرد است. برای محصولاتی که به کلر حساس هستند مانند سیب زمینی، تنباکو، درختان میوه و سبزیجات نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این کود را می توانید محلولپاشی یا تزریق کنید.

سولفات پتاسیم و منیزیم: این کود شامل 18 درصد پتاسیم (22% k2o)، 11 درصد منیزیم، و 22 درصد گوگرد می باشد. این کود یک کود خنثی است و قابلیت تزریق و محلولپاشی و البته استفاده بصورت پیش کشت را دارد.

 

فسفات پتاسیم: این کود حاوی حدود 22 درصد فسفر و 28 درصد پتاسیم است، کلر ندارد و برای محصولات حساس به کلر مثل سیب زمینی و سبزیجات قابل استفاده هستند. این کود بیشتر بصورت مونوفسفات پتاسیم قبل از کشت مصرف می شود.

نیترات پتاسیم: حدود 45 درصد پتاسیم و10 درصد نیتروژن دارد و برای زمان باردهی و حتی رشد رویشی گزینه مناسبی است. این کود در محصولات سبزی و صیفی بسیار پرمصرف است و جواب دهی خوبی دارد.

کا60: این کود بیشترین درصد پتاسیم (60 درصد) را دارد و بیشتر برای محلولپاشی با دز 1 تا 5/1 در هزار توصیه می شود (کود اختصاصی جهت درشت کردن و رنگ آوری)

هاسکون ام 10: کودی با 20 درصد پتاسیم و داشتن عناصری مانند فسفر، بور و مولیبدن مختص دوره باردهی به شمار می رود. این کود با دز 5/1 تا 2 لیتر در هکتار توصیه می شود (کود اختصاصی زمان باردهی)

بدون شک می توان تعداد بسیار زیادی از انواع کودهای مناسب برای تامین پتاسیم را نام برد مانند کا 50، پاورکی، مجیک کا، انواع NPK های پتاس بالا مثل 36 12 12 ، 30 15 5 و… به هر حال استفاده از هر کدام از اینها باید با در نظر گرفتن سایر شرایط از آزمون خاک گرفته تا شرایط اقلیمی و با نظر کارشناس مجرب صورت گیرد تا بهترین نتیجه حاصل شود. درصورتی که این مقاله نتوانست تمام سوالات شما را پاسخ دهد می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید تا پاسخگوی سوالات شما باشند.

اشتراک‌گذاری:

از رای شما سپاسگزارم
tomato-cat3

بذر گوجه فرنگی

Cucumber-cat2

بذر خیار

Watermelon-Cat3

بذر هندوانه

Melon-Cat3

بذر ملون

Eggplant-Cat2

بذر بادمجان

Pepper-cat3

بذر فلفل

Squash-Cat-3

بذر کدو

آخرین دیدگاه‌ها

مطالب آموزشی مشابه

شانکر باکتریایی گوجه
بیماری ها و روش های درمان

شانکر باکتریایی گوجه

شانکر باکتریایی گوجه شانکر باکتریایی گوجه بیماری ای بسیار خطرناک که در مان قطعی ندارد. عامل شانکر باکتریایی، باکتری کلاوی

ادامه مطلب »

2 پاسخ

  1. سلام
    یک دلیل دیگر در استفاده از کود k60 جلوگیری از عدم احساس سیری و پر خوری در سطح ملی در جوامعی که از محصولات کشاورزی کم پتاس استفاده میکنند!.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *