شوری آب و خاک چطور باعث کاهش رشد می شود؟
شوری از طریق کاهش جذب آب و عناصر و ایجاد سمیت رشد و بازدهی محصول را کاهش می دهد. برای مشاوره گیاهپزشکی می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
شوری آب و خاک موجب کمبود عناصر در گیاه می شود. تحت شرایط شوری آب و خاک، کاتیون سدیم (NA+) با کاتیون پتاسیم (+k) و منیزیم(+M) در محل جذب ریشه با یکدیگر رقابت می کنند که منجر به کاهش جذب پتاسیم می شود، از طرف دیگر کلر برای جذب نیترات و نیتروژن رقابت می کند و مانع رشد گیاه و در در نهایت کاهش عملکرد می شود (شکل)
اثر منفی دیگر شوری این است که شوری خاک و آب از طریق فرایندی به نام تنش اسمزی، از جذب آب جلو گیری می کند. جلو گیری از جذب آب خود می تواند به شدت رشد و بزرگ شدن سلولی و حتی فتوسنتز را کاهش داده و در نهایت موجب کاهش شدید رشد بوته شود.
حالا علاوه بر اینها شوری (عناصری که باعث ایجاد شوری شده اند مانند سدیم و کلر) دارای اثرات سمی نیز هستند.
واضح است که شوری موجب ایجاد خسارت، کاهش رشد و باردهی محصول می شود. بنابراین در کشت مزارع شور باید دقت کنید که چه محصولی را با چه شرایطی می کارید.
مثلا شما باید بدانید که اگر شوری خاک شما بیشتر از 2000 زیمنس (2 میلی زیمنس) باشد، ممکن است عملکرد محصولی مانند گوجه کاهش یاید. با افزایش شوری تا 6 میلی زیمنس، عملکرد گوجه تا نصف کاهش یابد.
بنابراین در شوری 6 میلی زیمنس شما 50 درصد خسارت خواهید دید! و کشت گوجه در این شرایط توصیه نمی شود. بلکه بهتر است در این شرایط الگوی کشت دیگری را انتخاب کنید. مثلا چغندر قند و یا جو، انتخاب های بهتری برای این شرایط هستند یا اینکه در صورتی که آب شیرین باشد و کافی، کشت برنج هم میتواند راهکار مناسبی باشد.