مشاوره تخصصی کشاورزی آقا مهندس | خرید اینترنتی بذر

کاشت خیار پاییزه به روش سنتی

در کشور ما بیشترین سطح زیر کشت خیار فضای باز در فصل بهار (کشت بهاره) صورت می گیرد استانهایی که بیشترین کشت خیار بهاره را دارند، همدان، فارس، یاسوج، خراسان و و البرز هستند.

فهرست مطالب

در کشور ما بیشترین سطح زیر کشت خیار فضای باز در فصل بهار (کشت بهاره) صورت می گیرد استانهایی که بیشترین کشت خیار بهاره را دارند، همدان، فارس، یاسوج، خراسان و و البرز هستند. کشت خیار پاییزه نیز در مناطق جنوبی مانند استان کرمان، استان بوشهر و استان خوزستان انجام می شود. طبیعتا سطح زیر کشت خیار بهاره بیشتر از خیارپاییزه است.

کشت خیار پاییزه:

برای کشت خیار پاییزه غالبا بذر استفاده می شود یعنی کشت مستقیم بذر رایج تر است اگر چه که اخیرا برخی کشاورزان به کشت نشا هم روی آورده اند. اما در مجموع به دلیل احتمال کاهش بوته میری پس از استقرار و احتمال باردهی بیشتر کشت بذر رایج تر است.

برای کاشت خیار پاییزه ابتدا ممکن است لازم شود زمین آبیاری شود. اما معمولا زمین خشک شخم زده می شود. در صورت نیاز شخم اول می تواند با چیزل یا گاو آهن برگردان دار زده شود. در مراحل بعدی نرم کردن و تسطیح صورت می گیرد (غالبا با دیسک و کولتیواتور). پس از دیسک زنی معمولا ماله زنی و تسطیح انجام می شود این دو مرحله می تواند همزمان با دستگاه مناسب صورت گیرد. پس از اماده سازی بستر لازم است بسته به روش کشت (غرق آبی یا قطره ای) جوی و پشته ها ایجاد شوند.

در روش غرق آبی، پس از مشخص شدن کرت ها با نهر کن نهرها ایجاد می شوند بدینصورت که فاصله هر خط تا خط دیگر که معمولا سه تاچهار متر و طول آنها ده تا پانزده متر در نظر گرفته می شود. پس از ایجاد نهرها، آبیاری انجام می شود تا رطوبت لازم برای کشت بذر فراهم شود. پس از آبیاری، کشت بذر در هر دو طرف نهر انجام می شود به اینصورت که چاله هایی به عمق 5 سانتی متر به فاصله 30 تا 40 سانتیمتر از هم ایجاد می شوند.

داخل هر کدام از این چاله ها بسته به بنیه بذر و درصد جوانه زنی ان یک تا دو بذر در هر چاله قرارداده می شود. در نهایت تا 3 سانت خاک نرم روی بذر قرار می گیرد. معمولا تا یک هفته پس از کاشت جوانه های خیار ظهور می یابند. اگر چه که جوانه زنی از زوز دوم و سوم اغاز شده.

عملیات داشت در کشت سنتی خیار پاییزه

بسته به گرما و رطوبت منطقه و میزان سنگینی بافت خاک هر سه تا 5 روز آبیاری صورت می گیرد. این روند تا زمانی که استقرار بوته ها کامل ایجاد شود و دمای هوا کاهش یابد، ادامه می یابد. به طور متوسط 13 تا 15 بار آبیاری در روش کشت سنتی صورت می گیرد. این حداقل رسیدگی و تامین آب مورد نیاز می باشد. حذف علف های هرز پس از آبیاری یکی از مهمترین عملیات ها در کشت خیار پاییزه سنتی می باشد.

علاوه بر این مراقبت از بوته ها و پیشگیری از آلودگی به آفات، بیماری های قارچی و ویروسی دیگر امر مهم در رسیدگی های دوران داشت است. مهمترین آفات مزارع خیار، تریپس، مینوز و اگروتیس می باشند. همچنین مهمترین بیماری ویروسی خیار که بوسیله آفات مذکور انتقال می یابد ویروس موزاییک است. دیگر بیماری های مهم و رایج خیار، بیماری های قارچی سفیدک داخلی یا دروغی، سفیدک حقیقی یا اشکار و همچنین بوته میری های پیتیومی، فایتوفتورایی و فوزاریومی هستند. مهمتر از همه اقدام به موقع برای مبارزه با این آفات و بیماری هاست. درصورت تاخیر و ورود به آستانه خسارت، مبارزه نیز دشوار می شود.

عملیات برداشت خیار پاییزه

در کنترل آفات و بیمارگرهای خیار بسیار مهم است که روش سالمی برای مبارزه انتخاب شود که مفید باشد. استفاده از کارت زرد چسب دار کمک شایانی به نوع آفات، زمان شیوع و جمعیت آنها می کند. در زمان برداشت خیار در صورت مبارزه شیمیایی باید صرفا از سمومی استفاده شود که دوره کارنس پایینی دارند.

معمولا 60 روز پس از کشت مستقیم بذر می توان اولین برداشت را انجام داد. چیدن خیار یکی از دشوارترین و پرهزینه ترین مراحل در کشت خیار است. پس از چیدن معمولا سورتینگ مختصری صورت گرفته و خیارها آماده عرضه به بازار در بسته بندی خواسته شده، می شوند. خیار تولیدی می تواند برای مصارف تازه خوری یا صنعتی (خیار شور) مصرف شود.

آیا کشت خیار به روش سنتی توصیه می شود؟

از انجایی که کشاورزی امروزه یک کشاورزی پرفشار است و از منابع محدودی که در اختیار داریم از جمله آب که بسیار کم است، باید حداکثر بهره وری را داشته باشیم. و از آنجایی که عملکرد در کشت به روش سنتی تا یک سوم کمتر از روش امروزی است (روشی که معمولا شامل استفاده از آبیاری قطره ای و استفاده بهینه از کودها و تقویتی هاست)، بنابراین کشت های سنتی به هیچ وجه توصیه نمی شوند. ما موظف هستیم آب و خاکی که از آیندگان امانت داریم را برای حداکثر باردهی و بهره وری استفاده کنیم نه اینکه بدون برنامه فقط انها را اتلاف کنیم.

بنابراین بیایید تا به جای آبیاری غرق آبی از آبیاری قطره ای، به جای بذرهای کم بازده استاندارد از بذرهای هیبرید و پربازده و به جای رها کردن به امید خدا از کودها و تقویتی های مناسب استفاده کنیم تا جداکثر باردهی را داشته باشیم.

برترین ارقام خیار برای کشت پاییزه کدام رقم ها هستند؟

در حال حاضر ارقام مختلفی برای کشت پاییزه مورد استفاده قرار می گیرند ارگ چه که سابق بیشتر بذرهای استاندارد مورد کشت قرار می گرفتند اما امروزه اکثر کشاورزان ارقام هیبرید که پربارتر و مقاوم تر هستند را مورد کشت قرار می دهند. اما مهمترین و پرطرفدار ترین آنها رقم آفیسر و اورکا محصول شرکت کلوز، رقم ماهان ، رقم رایدر و سورینا محصول شرکت یو اس اگرسیدز هستند. که بین این ارقام هم آفیسر و ماهان پرطرفدار ترند.

فیسر رقمی کاملا پربار، با میوه ای باکیفیت، و بوته ای مقاوم و پر حجم دارد. اما ماهان اگرچه که بار کمتری نسبت به آفسیر و دیگر ارقام دارد اما مقاوم ترین رقم برای کشت های پاییزه به شمار می رود. مقاومت به سرما و دوره باردهی این رقم در شرایط سرد بسیار بالا و قابل توجه است. در صورتی که توضیحات ارایه شده کافی نبوده، می توانید با مشاوران ما ارتباط بگیرید و از راهنمایی های اختصاصی بهره مند شوید.

اشتراک‌گذاری:

5/5 - (1 امتیاز)
tomato-cat3

بذر گوجه فرنگی

Cucumber-cat2

بذر خیار

Watermelon-Cat3

بذر هندوانه

Melon-Cat3

بذر ملون

Eggplant-Cat2

بذر بادمجان

Pepper-cat3

بذر فلفل

Squash-Cat-3

بذر کدو

آخرین دیدگاه‌ها

مطالب آموزشی مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *