مشاوره تخصصی کشاورزی آقا مهندس | خرید اینترنتی بذر

علائم کمبود روی در گوجه فرنگی

کمبود روی در گوجه‌فرنگی

فهرست مطالب

یکی دیگر از مشکلاتی که کشاورزان با آن روبرو هستند کمبود روی در گوجه فرنگی می‌باشد. کمبود عناصر در گوجه فرنگی موجب ضرر و زیاد به کشاورزان می‌شود. در ادامه شما را با علائم کمبود روی در گوجه فرنگی یا سولفات روی برای گوجه و نقش بر در گوجه فرنگی را برای شما بیشتر توضیح می‌دهیم. تا بتوانید خواص کود روی را بهتر درک کنید.

کمبود روی در گوجه فرنگی

اگر چه عناصر کم‌مصرف، ضروری هستند، ولی کمبود آن‌ها چندان معمول نیست. تعیین مقادیر این عناصر باید براساس نتایج آزمون خاک و آنالیز گیاه صورت گیرد. چون اغلب این عناصر در غلظت زیاد برای گوجه‌فرنگی سمی هستند. اضافه کردن کود حاوی همه عناصر کم‌مصرف توصیه نمی‌شود. بهتر است این عناصر به صورت جداگانه به خاک اضافه شوند. به طور کلی کمبود عناصر در گوجه‌ فرنگی، در مناطق مختلف، شامل کمبود عناصر پرمصرف و کم‌مصرف است.

علائم کمبود روی در گوجه‌ فرنگی چیست؟

کمبود روی در خاک‌های آهکی به علت بالا بودن PH و قابلیت استفاده کم روی در خاک‌های اسیدی به علت آبشوئی روی، بسیار متداول است. خاک‌های آلی نیز از نظر ذخیره روی، بسیار فقیر بوده و گیاهان مربوط نیز غالبا دچار کمبود روی هستند.

پیشنهاد نویسنده: از انواع بذر گوجه فرنگی

کمبود روی در گوجه فرنگی در مراحل ابتدایی در برگ‌های جوان، به تغییر رنگ و زرد شدن آن‌ها می‌انجامد. شاید چون این عنصر مثل آهن غیر متحرک است. همچنین در برگ‌های بالغ، علاوه بر تغییر رنگ، حفره‌هایی در سطح رویی بافت میان رگبرگی شکل می‌گیرند. روی به صورت دو ظرفیتی جذب می‌شود. قارچ‌کش‌ها دارای عنصر روی هستند. کمبود آن باعث توقف رشد و عدم تشکیل بذر می‌شود.

با فقر روی، علائم ذکر شده کم کم به نکروز تبدیل می‌شوند. ولی رگبرگ‌های اصلی سبز رنگ باقی می‌مانند. کمبود روی در گوجه فرنگی به ندرت دیده می‌شود. اما در صورت بروز این کمبود، رشد بوته به شدت کاهش می‌یابد و در نتیجه علائم بسیاری از بیماری‌ها نمایان می‌شود. شاید دلیل اینکه نشانه‌های بارز کمبود روی کمتر دیده می‌شود، همین باشد.

کمبود روی در گوجه‌فرنگی
ظهور علائم کمبود بر در برگ‌های گوجه‌فرنگی

نقش روی در گوجه‌فرنگی

روی یک عنصر کم‌مصرف، ولی مهم برای گوجه فرنگی است. روی تنها عنصری است که در هر 6 گروه آنزیم موجود است. این عنصر در اکثر واکنش‌ها شرکت می‌نماید. بنابراین رشد گیاهان وابسته به مقدار ناچیز این عنصر خواهد بود. پس کمبود روی می‌تواند برای کشاورزی خسارت زا باشد.

برطرف کردن کمبود روی

  • برای رفع کمبود روی در گوجه فرنگی محلول‌پاشی کودهای محتوی روی، مانند سولفات روی، کودهای مایع روی توصیه می‌شود.
  • تزریق نیترات روی به میزان 3 تا 15 کیلو در هکتار (بسته به شرایط) در دوره رشد رویشی برای تامین روی و نیتروژن بسیار مفید خواهد بود.
  • جذب روی وابسته به PH است. بنابراین برای جلوگیری از کمبود مداوم این عنصر لازم است که pH خاک تنظیم شود. روی بیشترین جذب را در PH بین 5 تا 6 و کمترین میزان جذب را در PH بالاتر از 8 دارد. بنابراین احتمال کمبود این عنصر در خاک‌های آهکی بسیار بالاست.
  • استفاده از سولفات روی برای گوجه‌فرنگی با تزریق 5 تا 18 کیلو در هکتار (بسته به شرایط) می‌تواند کمبود روی را جبران کند. تزریق اسید هیومیک به خاک موجب کاهش احتمال کمبود روی در طول دوره کشت می‌شود. همچنین تزریق کلات روی که دارای 8 تا 14 درصد روی است، می‌تواند از کمبود روی جلوگیری کند.

نکات مهم در ارتباط با عنصر روی در گوجه‌ فرنگی

  • نکته مهم این است که این عنصر با عناصری مانند آهن، منگنز، و مس برای جذب رقابت دارد.
  • همچنین وجود فسفر بالا در اطراف ریشه از جذب این عنصر جلوگیری می‌کند. به همین دلیل توصیه می‌شود، در کشت‌هایی که میزان بالای کود مرغی و شیمیایی فسفره استفاده شده، کودهای محتوی روی محلول پاشی شود.
  • همچنین در صورت بوجود آمدن کمبود روی، در صورت نیاز به فسفر از کودهای بیولوژیک در مقابل کودهای شیمیایی استفاده شود. چرا که در برخی موارد، افزایش کود فسفره فراوان، منجر به کمبود روی و عدم ظهور خواص کود روی و تاثیر آن می‌شود.

اشتراک‌گذاری:

از رای شما سپاسگزارم
tomato-cat3

بذر گوجه فرنگی

Cucumber-cat2

بذر خیار

Watermelon-Cat3

بذر هندوانه

Melon-Cat3

بذر ملون

Eggplant-Cat2

بذر بادمجان

Pepper-cat3

بذر فلفل

Squash-Cat-3

بذر کدو

مطالب آموزشی مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *