اگر در فضای گلخانه قصد مقاوم سازی نشاءها رو دارید نکات زیر را راعایت کنید:
مطمئن باشید دما در گلخانه بالاتر از 26 و پایین تر از 10 درجه سانتی گراد نمی رود. وسایل گرمایشی را خاموش کنید و پنجره های گلخانه را هر روز برای مدت زمان طولانی باز کنید.
از مدت زمان 3 تا 4 ساعت شروع کنید و به تدریج زمان آن را یک تا دو ساعت در روز افزایش دهید این کار باعث پایین آمدن دمای گلخانه می شود و یا اینکه می توان از طریق تهویه، دمای گلخانه را پایین آورد. توجه داشته باشید اگر دما به زیر 7 درجه سانتی گراد رسید درپوش ها را ببندید و سیستم گرمایشی را روشن کنید.
کاهش آبیاری:
خشکی دادن یا کاهش دفعات آبیاری بهترین و موثرترین روش مقاوم کردن نشاءها است.
تنش خشکی باعث می شود تا رشد گیاه کند شود اما اجازه ندهید گیاهان پژمرده شوند. مقاوم کردن به عنوان فرایندی برای کند کردن رشد نشاءها در نظر گرفته شده است و اگر در این فرایند دقت نشود ممکن است گیاهان آسیب ببیند و یا رشد نشاءها به صورت کلی متوقف شود و یا اینکه نشاءها حتی گل بدهند.
بنابراین در هنگام مقاوم کردن، آبیاری نشاءها را کم کنید تا زمانی که شروع به پژمرده شدن کنند زیرا آنها نمی توانند برای مدت زمان طولانی پژمرده شوند. توجه داشته باشید که این فرایند باید به دقت صورت گیرد زیرا در سینی نشاء مواد و خاک زیادی وجود ندارد بنابراین مدت زمان زیادی طول نمی کشد که گیاه پژمرده شود. بنابراین هنگامی که نشاها شروع به پژمرده شدن کردند مجددا آبیاری کنید و سپس منتظر شوید تا دوباره کمی پزمرده شوند.
کاهش کود دهی:
از کود دادن گیاهان در زمان مقاوم سازی خودداری کنید. بعد از اینکه نشاء مقاوم شد و در مزرعه کشت شد از محلول کودی استفاده کنید. باید توجه داشت با اینکه اين عمل از راه هاي مقاوم كردن به شمار مي رود ولي كمبود مواد غذايي سبب خواهد شد كه گياه در مزرعه رشد كندي را آغاز نمايد.
تکان دادن و یا بالا آوردن بوته:
در صورت عدم وجود سرماي كافي به ويژه در فصول باراني بهترين راه مقاوم كردن بالا آوردن مختصر بوته ها توسط چنگال و يا هر وسيله مشابه ديگر از زير خاك مي باشد.
برس زدن:
برس زدن نیز یکی از راه های مقاوم کردن نشاء است که نیاز به دقت زیادی دارد زیرا در صورت وجود بیماری در یک بوته به راحتی می تواند عامل انتقال بیماری به سایر بوته ها باشد.
جابجا کردن سینی های نشاء (حتی فقط چند سانتی متر):
هر نشاء دارای یک میکروکلیما یا اقلیم نسبتا ثابت است که هر عاملی این میکرو کلیما را بر هم برند یک تنش حداقل را برای نشاء بوجود آورده است و این تنش های کوچک می تواند به مقاوم سازی نشاء کمک کند.
مصرف اسید آمینه در زمان انتقال نشاء:
گیاهان در زمان تنش انرژی مصرف می کنند. هر چه تنش بیشتر باشد انرژی بیشتری لازم دارند. از طرف دیگر نشاء در زمان انتقال حتما یک توقف رشد حداقل 5 روزه خواهد داشت. مصرف اسید آمینه می تواند انرژی لازم جهت رفع نمودن این تنش ها را فراهم کند.
قبل از انقال نشا از سموم مناسب برای جلوگیری از آلودگی قارچی و باکتریایی استفاده کنید:
اگر چه ممکن است نشاءها در زمانی که در گلخانه هستند هیچ آلودگی ای نداشته باشند، اما در زمان انتقال نشاء به زمین، احتمال آلودگی بسیار زیاد است.
از طرف دیگر نشاء در زمان انتقال تحت تنش است و این خود به افزایش احتمال آلودگی کمک می کند. بنابراین مصرف سموم سیستمیک حفاظتی می تواند جهت جلوگیری از آلودگی به عوامل بیماریزا موثر باشد.
* اما احتمالا دانستن ویژگی های یک نشاء خوب و با کیفیت برای شما خالی از لطف نباشد بنابراین لطفا به کلیپ زیر توجه کنید، در این کلیپ ویژگی های یک نشاء باکیفیت بیان شده است: