یکی از بیماری های شایع در میان گوجه کاران کپک سفید گوجه فرنگی می باشد. در این مقاله از آقا مهندس می خواهیم به طور کامل علل شیوع بیماری کپک سفید را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم. همچنین علائم و نشانه های کپک سفید روی گوجه را مورد بررسی قرار دهیم. در نهایت روش های درمان و کنترل بیماری کپک سفید گوجه فرنگی را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم.
آشنایی با بیماری کپک سفید گوجه فرنگی
این بیماری با نام پوسیدگی اسکلروتینیایی گوجه فرنگی یا کپک سفید در میان گوجه کاران معروف است. عامل بیماری کپک سفید گوجه فرنگی قارچ عامل بیماری گونه Sclerotinia sclerotiorum است.
پیشنهاد نویسنده: خرید بذر
اسکلروتینیا قارچی ست که در گیاهان مختلف ایجاد بیماری میکند و موجب ایجاد خسارت زیادی میگردد. این بیماری که به نام کپک سفید نیز شناخته میشود. نزدیک به زمان گلدهی خود را نشان میدهد. اگر شرایط محیطی مناسب باشد، قارج میتواند در هر سنی به گیاه حمله کند. در شرایط مرطوب، ریسههای سفید قارچ کاملا رشد کرده و روی ساقههای بیمار را میپوشاند.
علائم کپک سفید گوجه فرنگی چیست؟
کپک سفید گوجه فرنگی معمولا به اندامهای هوایی گیاه یا نزدیک سطح زمین حمله میکند و باعث پوسیدگی میگردد. در انتها منجر به پژمردگی و خشک شدن گیاه میشود. گاهی امکان دارد عفونت از یک برگ شروع شود و از آن به ساقه سرایت کند. سختینههای قارچ ممکن است در مغز ساقه و یا روی آن تشکیل شوند.
به طور کلی این قارچ سبب آلودگی ساقه، برگ، برگچهها و گاهی میوه نیز میشود. در ابتدا لکههای آبسوخته در ناحیه ساقه بوجود آمده و در نهایت سبب نرم شدن منطقه آلوده میشود. بطور معمول قارچ سفید رنگ در محل آلودگی رشد میکند. پوسیدگی نرم پیشرونده در بافت خارجی با توخالی شدن مغز ساقه همراه است. سرانجام بخشهای بزرگی از ساقه خشک شده و به رنگ خاکستری مایل به قهوهای در میآید.
پیشنهاد نویسنده: خرید بذر گوجه فرنگی
در گیاهان آلوده، اگر ساقه را بشکافیم، در قسمت میانی و مغز ساقه در تمام طول آن اسکلروتهای (سختینه) قارچ به شکل نامنظم و شبیه دانههای شن سیاه رنگ (شبیه به فضله موش) در سطح و درون ساقه یافت میشود که از علائم بارز این بیماری است. در میوههای آلوده لکههای مایل به خاکستری توسعه مییابد که به پوسیدگی آبدار با قارچهای سفید و اسکلروتهای روی آن تبدیل میشود.
شرایط توسعه بیماری کپک سفید
این قارچ دامنه میزبانی وسیعی داشته و میتواند به صورت اسکلروت در خاک و بقایای گیاهی آلوده از فصلی به فصل دیگر زنده بماند. اسکلروتها، منبع اصلی آلودگی برای این بیماری میباشند. شرایط رطوبتی مداوم و زیاد، بارندگی زیاد، شبنم و مه با دمای متوسط 21-16 درجه سانتیگراد مناسب توسعه این بیماری است.
راههای انتقال بیماری
راههای انتشار اسکلروتهای این قارچ از طریق ادوات کشاورزی، حیوانات، جریان هوا و بذر آلوده است. انتشار گیاه به گیاه از راه تماس مستقیم گیاهان سالم با شبکههای ریسهای روی گیاهان آلوده است.
مبارزه با کپک سفید گوجه فرنگی
کنترل بیماریهای اسکلروتینیایی (کپک گوجه فرنگی) به مجموع اقدامات زراعی و دفعات مصرف قارچکش بستگی دارد. در گلخانه سترون سازی خاک با بخار، بیمارگر را از بین میبرد. در ادامه برخی از راه های پیشگیری و مبارزه با کپک سفید گوجه فرنگی را بیشتر مورد بررسی قرار می دهیم.
پیشگیری از شیوع بیماری کپک سفید
- از ضدعفونی کردن خاک خزانه استفاده کنید. ضدعفونی خاک با سموم تدخینی مفید است.
- تناوب زراعی به مدت سه سال با محصولات غیرحساس نظیر غلات دانه ریز و پیاز در نظر گرفته شود.
- شخم عمیق بعد از برداشت محصول برای دفن اسکلروتها و جمعآوری بقیایای گیاهی به کار میرود.
- غرقاب کردن زمین در تابستان و کشیدن پوشش پلاستیکی بر روی آن در تابستان برای از بین بردن اسکلروتها مفید است.
- قبل از کاشت نسبت به زهکشی زمین اقدام شود. بوتهها را نباید خیلی نزدیک به هم کاشت تا هوا در بین آنها جریان پیدا کند.
درمان شیمیایی بیماری کپک سفید
- همچنین تیمار با توپسین، و ساقه شور کردن با رورال تی اس بسیار موثر است.
- استفاده از قارچکشهایی مثل دیکلروان و PCNB، یک یا دو ماه قبل از برداشت موثر است.
- برخی از قارچ کش بریمیام یا کاربندازیم، یونیفرم و ستارک در کنترل بیماری اسکلروتینایی مفیدند.
در صورت امکان از کشت گوجه فرنگی در مزرعهای که قبلاً این بیماری مشاهده شده اجتناب شود. ضمنا مهم نیست که رقم کشت شما چیست. کپک سفید روی گوجه ربی و برای مصارف تازه خوری تاثیری مشابه دارد و ترجیحا باید از آلوده شدن به آن جلوگیری نمود.
آخرین دیدگاهها