مشاوره تخصصی کشاورزی آقا مهندس | خرید اینترنتی بذر

تفاوت کشت نشایی با کشت مستقیم گوجه فرنگی

فهرست مطالب

کشت مستقیم بذر یا استفاده از نشا، کدام یک بهتر است؟

اول از همه ممکن است از خود بپرسید تفاوت این دو در چیست؟

کاشت مستقیم، قرار دادن مستقیم بذر در زمین است. در حالی که کشت نشایی حالتی است که ابتدا کشت بذر در سینی و در شرایط کنترل شده (خزانه سنتی یا گلخانه) کشت می شود و پس از اینکه بذر به گیاهچه ای قوی و مقاوم تبدیل شد، نشاء (گیاهچه ها) به زمین اصلی منتقل می شود.

مزایای استفاده از نشاء به جای کشت مستقیم

  1. استفاده از نشاء باعث کاهش هزینه بذر مصرفی از طریق کاهش مصرف بذر می شود. در حال حاضر اغلب کشاورزان جهت تولید محصول با کیفیت و حداکثر عملکرد ترجیح می دهند از بذر های هیبرید استفاده کنند. هزینه بذر هیبرید معمولا بیشتر است. کشاورزان در کشت مستقیم معمولا تعداد بذر بیشتری جهت حصول تعداد گیاهچه مورد نیاز می کارند.
  2. در زمان هایی که به هر دلیلی کشت با تاخیر انجام می گیرد کشت نشایی می تواند زمان از دست رفته را جبران کند.
  3. در کشت نشایی کشاورز می تواند در زمان انتقال نشاءها، بوته های قوی را به مزرعه منتقل کند و از این طریق یک مزرعه یکدست با بوته های قوی خواهد داشت.
  4. استفاده از نشاء باعث کوتاه شدن فصل رشد و یکنواختی در مزرعه می شود
  5. تاثیر قابل توجه دیگر که استفاه از نشاء به جای بذر دارد کاهش مصرف آب و هزینه های تامین آب است. استفاده از نشاء باعث صرفه جویی در مصرف آب به مدت 2 تا سه هفته یا به عبارتی دو تا سه نوبت آبیاری می شود.
  6. یکی از مزیت های دیگر کشت نشایی توانایی مبارزه بهتر و آسان تر با علف های هرز است.
  7. در کشت نشایی فرصت کافی برای آماده سازی زمین و عملیات زراعی پیش کشت مانند مبارزه با بیمارگرها و انگل ها وجود دارد به طور کلی کشت نشایی به کشاورزان کمک می کند که کنترل بیشتری بر شرایط رشد و محافظت گیاهان در برابر بیماری های خاکزی که منجر به پوسیدگی ریشه و ساقه می شوند داشته باشند. به همین دلیل میزان موفقیت کشت نشایی بیشتر از کشت مستقیم بذر می باشد و محصول بیشتری تولید می کند.

معایب کشت نشایی

  • هزینه اولیه کشت نشایی بیشتر است (اگرچه هزینه کلی کشت مستقیم بذر بیشتر از هزینه کشت نشایی است)
  • در صورتی که نشاء، از نشاءکار مورد اطمینان تهیه نشود، این ریسک وجود دارد که نشا رقم مورد نظر نباشد یا اینکه نشاء از گلخانه حامل بیماری های خطرناک مانند بوته میری و حتی ویروس باشد.

 مزایای کشت مستقیم بذر

  1. کشت مستقیم بذر، هزینه اولیه کمتری دارد.
  2. کشت مستقیم بذر بسیار ساده است برای تمامی کشاورزان قابل اجراست

 معایب مستقیم بذر

  1. کشت مستقیم منجر به بد سبزی و یکنواخت نشدن بوته ها در مزرعه گوجه فرنگی می شود. از دلایل بد سبزی گوجه فرنگی در کشت مستقیم، ریز بودن بذر و نامساعد بودن بستر کشت است که باعث می شود تعداد زیادی از بذر های کاشت شده بعد از جوانه زدن نتوانند خود را به سطح خاک برسانند و یا ظهور آن ها با تاخیر انجام گیرد.
  2. در کشت مستقیم، گوجه کار برای رسیدن به تراکم مناسب تعداد بذر بیشتری کشت می کند. به طور معمول در این شرایط کشاورزان چند بذر را در یک چاله کشت می کنند. این امر منجر می شود که چندین بوته در کنار هم سبز شوند که نهایتا منجر به رقابت بوته ها برای جذب آب، مواد غذایی و نور می شود و معمولا بوته های تولید شده در چنین وضعیتی باریک و ضعیف هستند و این گیاهان به دلیل عدم تهویه مناسب، بیشتر مستعد بیماری می شوند و عملکرد بسیار پایین تری هم دارند.
  3. به طور معمول در کشت مستقیم، بازدهی مصرف آب، سم، کود، زمین کشاورزی کمتر از کشت نشایی است. در کل بازدهی کشت بذر مستقیم کمتر است.
  4. در کشت مستقیم برداشت محصول حدود دو ماه به عقب می افتد.
  5. کشت مستقیم معمولا به این صورت است که بذر زیر پلاستیک کشت می شود، در این حالت هزینه خرید نشاء برای خرید پلاستیک صرف می شود!

 

اشتراک‌گذاری:

از رای شما سپاسگزارم
tomato-cat3

بذر گوجه فرنگی

Cucumber-cat2

بذر خیار

Watermelon-Cat3

بذر هندوانه

Melon-Cat3

بذر ملون

Eggplant-Cat2

بذر بادمجان

Pepper-cat3

بذر فلفل

Squash-Cat-3

بذر کدو

آخرین دیدگاه‌ها

مطالب آموزشی مشابه

بیماری ها و روش های درمان

انتراکنوز پیاز

معرفی بیماری آنتراکنوز پیاز عامل بیماری: Colletotrichum circinans بیماری انتراکنوز یک بیماری قارچی است که گیاه را در هر مرحله

ادامه مطلب »

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *